Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır’da ilk toplu infaz gerçekleştirildi

Mısır'da alınan idam karalarından sonra idamlar gerçekleşmeye başladı...Dün sabah idam edildiği belirtilen 6 darbe karşıtının öğrenci olduğu öğrenildi. Öğrencilerden biri henüz liseye gidiyordu.



Dün sabah Mısır'da Arap - Çerkes davasında idam cezasın çarptırılan altı gencin cezası infaz edildi. Askeri Mahkeme tarafından idama çarptırılanların, medyada Arap Çerkes Çetesi olarak bilinen davanın sanıkları olduÄŸu belirtiliyor. Söz konusu grubun Ensar Beyt el Makdis'e baÄŸlı olduÄŸu iddia ediliyordu. Ä°dam edilenlerin isimleri Abdurrahman Seyyid, Hani Amir, Ä°slam Seyyid, Halid Forc, Muhammed Ali ve Muhammed Bekri olarak açıklandı. Ä°dam edilenlerden beÅŸinin üniversete birinin de lise öÄŸrencisi olduÄŸu belirtiliyor. Darbeci cunta daha önce de bir kiÅŸiyi idam etmiÅŸti.

Askeri savcılık 13 Mart 2014 tarihinde Kahire'nin doÄŸusunda yer alan Emiriye bölgesinde askerleri taşıyan bir otobüse düzenlenen saldırıyı gerçekleÅŸtirmekle suçlamıştı. Saldırıda bir subay hayatını kaybetmiÅŸti. Ä°ki gün sonra ise bir polis konvoyuna Kahire'nin güneyinde yer alan Mastarat bölgesinde bir saldırı gerçekleÅŸmiÅŸ, altı askerin hayatını kaybettiÄŸi ikinci saldırıdan da yine aynı grubun sorumlu olduÄŸu duyurulmuÅŸtu.

Gençlerin ailelerine yakın kaynaklar ise, idam edilen altı gençten en az üçünün, saldırıların gerçekleÅŸtiÄŸi tarihlerde tutuklu olduÄŸunu iddia ediyorlar.

Mısır'ın farklı yerlerinde saldırılar düzenleyen Beyt el Makdis, Mansura Emniyet MüdürlüÄŸü saldırısı gibi büyük saldırıların tamamını üstlenmiÅŸti. Beyt el Makdis, IŞİD'a katıldığını da daha önce açıkladı. Ä°dam edilenlerin naaÅŸları, ailelerine teslim edilmek üzere Zinhum Morgu'na kaldırıldı. Söz konusu grup, saldırılarından birini Arap Çerkes bölgesinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi için grubu bu isimle anılmaktaydı.

Mursi'nin devrildiÄŸi 3 Temmuz 2013 tarihinden bu yana yüzlerce kiÅŸi idama mahkum edilmiÅŸ durumda. Bu zamana kadar Müslüman KardeÅŸlerden sadece bir kiÅŸiye, kendilerine silahla saldıran baltacı grubundan birini çatıdan aÅŸağı attığı gerekçesiyle verilen idam cezası, infaz edildi.

Buna benzer bir toplu idam 1989 yılında Mübarek döneminde yaÅŸanmıştı. Sekiz kiÅŸi hakkında idam cezası verilmiÅŸ ve sanıklardan 6'sı infaz edilmiÅŸti.

Mursi ile birlikte 107 kiÅŸinin idam cezasına raÄŸmen Mısır'da ciddi bir tepki gözlenmiyor. Müslüman KardeÅŸler, bazı cemaatler tarafından son derece pasif olmak ve bu tür kararlara raÄŸmen tepki vermemekle eleÅŸtiriliyor.

Ä°dam talebiyle dosyaları MüftülüÄŸe gönderilen bin 480 kiÅŸiden 479'u temyiz ve itiraz yolu açık olmak üzere ölüm cezasına çarptırılırken, geri kalanlardan bazılarının hapsine bazılarının ise beraatine karar verildi. Verilen ölüm cezaları kapsamında 122 kiÅŸi hakkında ise Müftülükten görüÅŸ bekleniyor.

Cumartesi günü, Kahire Ceza Mahkemesi'nde toplam 166 sanığın kamuoyunda "casusluk" ve "hapishaneler baskını" adıyla bilinen davalarda yargılanan 122 kiÅŸinin dosyası idam talebiyle MüftülüÄŸe gönderilmiÅŸti.

Dosyası MüftülüÄŸe gönderilen sanıklar arasında, hayatını kaybetmiÅŸ 5 Filistinli ile 19 yıldır Ä°srail cezaevinde bulunan müebbet hapse mahkum bir Filistinli de yer alıyor. Filistinli sanıklardan 3'ünün, Mısır'daki devrim sürecinden önce hayatını kaybettiÄŸi belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.